top of page

Joga jauniešiem

Nav nekāds noslēpums, ka mūsdienās ne tikai pieaugušo, bet arī bērnu un pusaudžu dzīves ir kļuvušas trauksmainākas un mazkustīgākas. Arvien biežāk ne tikai publiskajā telpā dzirdama informācija par mūsdienu dzīves ritma un notikumu atstātajām sekām uz cilvēku dzīvēm, bet arī mēs arvien biežāk saņemam zvanus no vecākiem, kuri interesējas par to, kā veicināt sava bērna izaugsmi ne tikai fiziski, bet arī emocionāli.

Tāpēc šoreiz pavisam nedaudz par to, kāpēc pusaudzim būtu vērts apmeklēt jogas nodarbības.

Jogas pozas ir daudzveidīgas, tāpēc tās uzlabo ikvienam cilvēkam labai fiziskai veselībai tik ļoti nepieciešamās funkcijas- spēku, lokanību, koordināciju un līdzsvaru. Praktizējot dažādas jogas pozas, pusaudzis ne tikai uzlabo savas fiziskās spējas, bet arī izaicina sevi, tādējādi laužot priekštatus par savām spējām, ceļot savu pašvērtējumu un tiekot pāri bailēm.

Ņemot vērā, ka pusaudža vecumposms pats par sevi jau ir izaicinošs, tad viena no jogas priekšrocībām salīdzinājumā ar citām fiziskās nodarbēm, ir ķermeņa un tā kustību apzināšanās. Jogas fiziskā prakse aicina jogotāju ieklausīties sevī un just ikvienu kustībā iesaistīto ķermeņa daļu, kā arī fiksēt savu iespēju robežas, tādējādi apgūstot apzinātību un mazinot arī traumu risku.

Papildus jogas sniegtajām fiziskajām priekšrocībām vērts pieminēt, cik svarīga ne tikai pieaugušajiem, bet arī bērniem un pusaudžiem ir psihoemocionālā veselība. Pusaudzis savu lielāko ikdienas daļu pavada skolas vidē, kas nemitīgi pieprasa koncentrēšanos un rezultātu gūšanu. Nav noslēpums, ka skolas vidē notiek ne tikai intensīva mācību sasniegumu, bet arī cilvēku kā personību un ārpus skolas dzīves salīdzināšana. Tāpēc jogas nodarbību apmeklēšana ir lielisks veids, kā pusaudzim atpūsties, atjaunoties un izkustēties, un nereti arī izrunāties drošā un atbalstošā vidē. Tikai atpūties bērns un pusaudzis var pilnvērtīgi augt un attīsties.

Acīgākie jau būs pamanījuši, ka nodarbības jauniešiem mēs saucam par “jogas treniņu”. Kāpēc šādi? Jo nodarbībās tiek iekļauti kustību elementi arī no fitnesa nodarbībām, lai sniegtu pusaudzim iespēju attīstīt arī tik ļoti nepieciešamo izturību, ko nereti tikai ar jogas pozām panākt ir ļoti grūti. Tāpēc nebūs nekāds pārsteigums, ja pusaudzis, atnākot mājās, stāstīs, ka jogas nodarbībā šodien ir veicis arī augstākas intensitātes vingrinājumus.

Elpošana- to nedrīkst nepieminēt. Arī elpošanas vingrinājumi jogas nodarbībās pusaudžiem tiek veikti. Apzināta un pareiza elpošana nomierina prātu un ķermeni, palīdz pārvarēt satraukuma brīžus un citus emocionālus notikumus, kā arī māca apzināties emocijas un kontrolēt tās. Emociju apzināšanās un kontrole palīdzēs pārvarēt ne tikai pusaudža vecumposma, bet arī turpmākās dzīves izaicinājumus.

Regulārai jogas praksei ir ļoti daudz priekšrocību un labumu, taču jāatceras, ka jogas nodarbības nav nekāds brīnumlīdzeklis, kas atrisinās visas bērna, jaunieša vai vecāka problēmas, tomēr tas būs liels solis uz priekšu, lai kāds justos labāk, būtu veselāks un laimīgāks.


Kopš 2022. gada septembra jogas treniņi jauniešiem notiek:

  • otrdienās pl.16:30 (klātienē / online),

  • ceturtdienās pl. 16:30 (klātienē / online).

Pieteikšanās uz nodarbībām: https://vinyasa.pike13.com.


Jogas nodarbību cenrādis: https://www.vinyasa.lv/cenas.



Vienā kustībā ar TEVI

Jogas studija VINYASA un jogas skolotāja Līva Jasmane

161 views0 comments

Recent Posts

See All

Antonijas iela 20B, Rīga

Tālr.: +371 28361789

e-pasts: vinyasa@vinyasa.lv

Seko mums

  • Facebook - White Circle

​© 2015 Jogas Studija Vinyasa

SIA Kul Web

bottom of page